Ali ste vedeli?

Kondomi so zelo učinkovito sredstvo zaščite, vendar pa imajo njihovi uporabniki o njih običajno zelo veliko vprašanj, zato smo vam spodaj pripravili zbirko najpogostejših za katere upamo, da vam bodo pomagala odgovoriti na najnujnejše.

Ali so kondomi zanesljiva zaščita pred zanositvijo?

Kondomi učinkovito ščitijo pred zanositvijo in spolno prenosljivimi boleznimi, vendar pa se znajo ob nepravilni uporabi strgati, zato vseeno priporočamo, da jih uporabljate v kombinaciji z drugim zaščitnim sredstvom, npr. z oralnimi kontraceptivi (tabletke) ali diafragmo itd.

Običajni kondomi, ki jih kupim v trgovini se ne prilegajo popolnoma mojemu penisu. Kaj naj naredim?

Omenjena težava se zgodi veliko večkrat, kot moški mislijo, vendar ne skrbite. Pred kratkim so na trg prišli tudi kondomi z imenom TheyFit, narejeni po meri, zato lahko z njihovim nakupom poskrbite za ustrezno prileganje in zaščito.

Ali lahko kondome uporabljam tudi v vodi?

Kondome lahko uporabljate tudi v vodi, vendar pa si morate kondom nujno nadeti pred vstopom v vodo, poleg tega pa morate biti tudi pozorni na sestavine, ki se nahajajo v vodi (šamponi, mila, klor), ki lahko poškodujejo vaš kondom.

Ali je varno uporabljati več kondomov hkrati?

Uporaba več kondomov hkrati (drug prek drugega) vsekakor ni pametna rešitev, saj se lahko zaradi debelega sloja kondoma in posledičnega trenja kondom strga, kar pripelje do neželenih posledic. V primeru, da se bojite, da s kondomom ne boste dovolj zaščiteni, si raje privoščite še drugo obliko kontracepcije (tabletko, diafragmo, obliž, spermicid, itd.) in kondom kombinirajte s slednjo.

Ali so ženski kondomi enako učinkoviti kot moški?

Ženski kondom se imenuje femidom in je po izgledu precej podoben moški različici. Videti je kot nekakšen prozoren tulec, ki ima na eni strani odprtino, tako kot moški kondom, na drugi strani pa je odprtina zaprta z lateksom. Zaprti del femidoma ženska vstavi k materničnemu vratu, odprti del pa nekoliko visi iz nožnice. Med spolnim odnosom moški vstavi svoj penis v omenjen del, zato je uporaba femidoma zanj skoraj identična uporabi običajnega kondoma. Ob pravilni uporabi femidoma je slednji enako učinkovit kot moški kondom.

Kje lahko shranjujem kondome?

Veliko moških kondome spravlja kar v hlačne žepe ali v denarnico, kar vam odsvetujemo. Kondom se lahko zaradi tovrstnega hranjenja zlahka poškoduje, zaradi česar posledično postane tudi neučinkovit. Vedno uporabite svež kondom in ne takšnega, ki ga npr. že več let hranite v denarnici, saj se lahko v tovrstnem primeru slednji zelo poškoduje. Kondomov prav tako ne smete hraniti na soncu ali ob kakršnemukoli drugemu stiku s toplotnim telesom.

Ali moram kondom vedno uporabljati, čeprav partnerki/ju popolnoma zaupam?

Če partnerju zaupate, slednje še ne pomeni, da je to tudi zagotovilo za varne spolne odnose. Partner ali partnerka se vam lahko zlaže, čeprav morda mislite, da jo/ga že zelo dobro poznate, zato je uporaba kondoma vsekakor priporočljiva tudi v primeru, ko ste prepričani v partnerjevo/partnerkino zvestobo in mu/ji zatrdno zaupate.