Lubrikanti

Ženska vagina proizvaja tako imenovani naravni lubrikant, ki zmanjša trenje med spolnim odnosom in slednjega posledično tudi precej izboljša. Naravni lubrikant je posledica vzburjenja ženske, zaradi česar nožnica postane vlažna in pripravljena na vstop penisa. Dandanes se mnogo žensk sooča s povečano suhostjo nožnice, ki je lahko precej resna težava, saj se v takem primeru kondomi zlahka strgajo, posledice pa so lahko neželena nosečnost ali pa celo okužba s katero izmed spolno prenosljivih bolezni.

lubrikanti

Ženske mnogokrat mislijo, da so za suhost nožnice krive same, saj menijo, da jih partner očitno ne privlači več tako kot včasih ali pa za suhost nožnice okrivijo kakšen drug razlog. Običajno ni nobeden izmed razlogov pravilen, saj je lahko ženska nožnica že po naravi suha, slednje pa nima prav nič opraviti z neprivlačnostjo partnerja ali odsotnostjo želje po seksu. Izsušenost nožnice je lahko tudi posledica prekomernega uživanja slane hrane, alkohola ali kajenja, včasih pa tudi sprememb, ki so posledica menstrualnega ciklusa ali jemanja oralnih kontracepcijskih sredstev (torej tabletk). Domiselni proizvajalci kondomov so se tako spomnili zelo učinkovitega načina preprečevanja omenjenih težav, saj so začeli proizvajati še lubrikante.

Kondomi in njihova uporaba so lahko ob pomanjkanju vlažnosti nožnice prava muka, saj se lahko strgajo in tako zagodejo marsikatero težavo, ki naj bi jo preprečili. Proizvajalci so zato razvili lubrikante na različnih osnovah, ki telesu niso škodljivi in jih lahko uporabljamo kar pri vsakem spolnem odnosu.

Zaradi različnih namenov uporabe lubrikantov, obstaja na trgu več različnih, ločijo pa se po svoji sestavi:

  • Vaginalni vlažilci ne vsebujejo estrogena, pojavljajo pa se v obliki kroglic. So najmanj poznana vrsta lubrikanta, namenjeni pa so predvsem starejšim ženskam, katerih suhost nožnice je posledica menopavze ali staranja.
  • Lubrikanti za podaljšanje spolnega odnosa zmanjšajo penisovo občutljivost, pojavljajo pa se v obliki krem, gelov ali sprejev. Običajno jih lahko uporabljate s kondomi, vendar pa se zna zgoditi, da otopijo genitalije, zato ga lahko v roku enega dne uporabite največ trikrat.
  • Lubrikanti za vzburjenje na predelu kamor jih nanesemo povzročijo pospešeno kroženje krvi. Pri omenjenih lubrikantih hodita slabost in prednost z roko v roki, saj tovrstni lubrikanti na predelu, kamor jih nanesete povzročijo izredno ščemeče občutke, ki znajo trajati tudi do ene ure, zato morate biti dovolj močni, da boste slednje zdržali.
  • Analni lubrikanti so narejeni na vodni ali silikonski osnovi, uporabljajo pa se na predelu anusa. V primeru, da izberete lubrikant na silikonski osnovi, ga ne smete uporabljati v kombinaciji z erotičnimi igračkami, saj so slednje običajno narejene iz silikona, zaradi česar se znajo razgraditi.
  • Lubrikanti s hladilnim in toplotnim učinkom postanejo ob pihanju ali stiku s kožo topli ali hladni, zaradi česar povečajo intenzivnost občutij med spolnim odnosom.
  • Lubrikanti na oljni osnovi so najmanj priljubljena vrsta lubrikantov, saj jih ne smete uporabljati skupaj s kondomi, zobnimi jezi in drugimi izdelki iz lateksa, ker se lahko razkrojijo. Običajno jih uporabljajo za masturbiranje.
  • Organski ali naravni lubrikanti so nekoliko dražji, saj so narejeni na vodni osnovi in ne vsebujejo nikakršnih kemikalij.
  • Lubrikanti z okusom in vonjem so zelo spolzki in narejeni na vodni osnovi, zaradi česar so idealni za oralno zadovoljitev in za uporabo s kondomi.
  • Lubrikanti na silikonski osnovi so precej obstojni in zagotavljajo dalj časa trajajočo vlažnost in so vodoodporni. So nekoliko dražji od drugih in jih ni moč uporabljati s silikonskimi igračkami, prav tako pa jih ne priporočajo za oralni seks.
  • Lubrikanti na vodni osnovi so najbolj priljubljena vrsta lubrikanta. So precej redki in spolzki in jih lahko uporabljate s kondomi. Niso vodoodporni in precej hitro izhlapijo, zaradi česar jih je potrebno nanesti večkrat.